8 Грудня 2016

КОРОТКА ІСТОРІЯ ВАННИ

Так буває, що після важкого і напруженого робочого дня, ми мріємо про теплу ванну… Її використовують не лише для купання, але і для релаксації. Хоча впродовж багатьох століть ванна виконувала безліч додаткових функцій.


ПОЧАТОК

Пік розвитку мінойської культури вчені визначають між 1675 і 1450 р. до н.е. Саме тоді винайшли першу невелику ванну, зроблену з каменя. Ванна була призначена для тодішньої королеви. Королівські інтер’єри були обладнані системами каналізації і туалетами, з доступом до води. Кам’яні ванни своєю формою дуже нагадували сучасні.

КОРОТКА ІСТОРІЯ ВАННИ

У той час, як у Греції і на Криті багатші мешканці купались в діжках, стародавні римляни культивували традиції спільного купання в муніципальних лазнях. Купання розпочиналось в опалювальних приміщеннях, які можна порівняти із сучасною сауною. Потім можна було пройти до басейну з прохолодною водою. Громадські лазні були доступні для всіх жителів незалежно від їх соціального статусу або походження. Варто теж зазначити, що в багатьох багатих римських будинках були кімнати з ванною.

ВІД СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ДО СЬОГОДЕННЯ

У середньовіччі ванни не були настільки популярні, як в стародавні часи. Вважалось, що епідемія чуми поширювалася через надмірне використання води.

КОРОТКА ІСТОРІЯ ВАННИ

Хоча у період Ренесансу, який пов’язують з відродженням стародавньої культури, люди неохоче дбали про чистоту. Вважалось, що часте миття тіла сприяє поширенню різного види захворювань. В епоху Бароко замість води використовували парфуми і порошки. Миття волосся було зовсім незаконним.

У вісімнадцятому столітті ванни знову почали користуватися популярністю. Все завдяки французькій королеві Марії Антуанетті Габсбург, яка дуже любила довгі ванни.

У час, коли купання стало модним, почали виготовляти легкі переносні ванни з міді.

Місця відпочинку, призначені для гігієнічних процедур, можна порівняти з сучасними ванними кімнатами.

У дев’ятнадцятому столітті завдяки розвитку цивілізації в багатьох будинках з’явилася проточна вода. Ванні кімнати були побудовані в будинках заможних громадяни.

КОРОТКА ІСТОРІЯ ВАННИ

У двадцятому столітті ванна була присутня у більшості будинках. Дуже популярним також стало виробництво ванн з додатковими функціями, наприклад джакузі або гідромасаж. Сьогодні важко уявити собі відсутність доступу до води. З широкого вибору ванн, доступних на ринку, ми можемо обрати будь-яку за ціною та уподобанням.

Не дуже!Слабенько!Непогано!Дуже добре!Супер! Оцінка: 4,75 з 5
Loading...