13 Грудня 2018
МАЙСТЕРНЯ ПРОЕКТІВ
ІНТЕР'ЄР

Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

Які основні риси цього стилю та як правильно облаштувати кухню відповідно до нього, розповість Dekoratorium.


Простота і легкість, невимушеність і домашній затишок, гармонія з природою і тепла атмосфера – так, кількома словами, можна описати стиль кантрі – один із найкращих варіантів для оформлення інтер’єру кухні.

Стиль кантрі та його етнічні напрями

Насамперед, з’ясуймо основні особливості стилю кантрі? Варто зазначити, що поняття «кантрі» об’єднує усі стилі інтер’єру із сільським колоритом й етнічними мотивами у різних країнах. Залежно від національних рис, присутніх в інтер’єрі помешкання, оформленого в стилі кантрі, виділяють такі різновиди цього стилю: американський, англійський (шеббі-шик), французький (прованс), швейцарський (шале), італійський (тосканський), скандинавський, український та інші.

Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

Ключові стилістичні риси кантрі

Зрозуміло, що кожен із них має свої, властиві тільки йому, риси. Однак усі «сільські» стилі, незважаючи на певні етнічні відмінності, мають спільні ознаки, які можна назвати канонічними особливостями стилю кантрі як такого. А саме:

  • Натуральні облицювальні матеріали (дерево, камінь) або такі, що імітують їх (паркетна дошка, ламінат, керамограніт);
  • Під забороною будь-які глянцеві, хромовані чи інші блискучі поверхні й предмети: декор, властивий для стилю модерн чи хай-тек; штучні матеріали – пластик, силікон і пластмаса тощо;
  • Природна, нейтральна палітра (тепла пастельні кольори, такі як бежевий, світло-жовтий, молочний, пісочний, теракотовий, коричневий, колір слонової кості, а також світло-зелений, оливковий, сірий. Натомість не рекомендують використовувати в інтер’єрі сріблястий, фіолетовий, чорний, «кислотні» і неонові кольори);
  • Аксесуари з натурального текстилю (скатертина, серветки, рушники, пледи, подушки, килими і фіранки) й в’язані речі;
Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення
  • Потертість і шорсткуватість поверхонь;
  • Орнаменти і принти: рослинний, квіткові мотиви, клітинка і горошок;
  • Відсутність претензійності в обробці, умеблюванні, декорі; простота й невимушеність;
  • Декор ручної роботи (hand-made), вінтажний «сільський» декор, а також предмети побуту, які відображають національну самобутність (вишивані рушники – для українського різновиду кантрі тощо).

Як же застосувати ці дизайнерські прийоми в інтер’єрі кухні, розповімо покроково далі.

Способи обробки

Вибираючи матеріали для обробки поверхонь стін, стелі й підлоги кухні, необхідно враховувати те, що кухня – приміщення, яке періодично піддається впливу вологи, тому, наприклад, дерев’яну підлогу потрібно обробити захисними вологостійкими засобами. А от для фарбування стін і стелі в кухні необхідно використовувати спеціальну вологостійку фарбу з матовою текстурою.

З цією метою рекомендуємо використовувати вологостійку напівматову фарбу Śnieżka Platinium® Kitchen-Bath, яка призначена спеціально для оздоблення стін і стелі приміщень, що зазнають великих експлуатаційних навантажень і впливу підвищеної вологості. Завдяки інноваційній технології Silver Formula, що містить іони срібла й силікон, фарба запобігає появі плісняви та грибків і вирізняється високою стійкістю до миття мийними засобами. Її також можна тонувати в один із 518 кольорів за системою «Śnieżka Colour System», тож ви не обмежені у виборі улюблених барв.

Фарба для кухні і ванної

Для оздоблення стін і стелі можна вдатися також до таких видів обробки:

  • Дерев’яні панелі та вагонки під дерево;
  • Натяжна матова стеля білого кольору;
  • Декоративні стельові балки (наприклад, фальш-балка з МДФ);
  • Миючі та флізелінові шпалери для стін з принтами, згаданими вище (клітка, квіткові мотиви, рослинний орнамент тощо);
  • Керамічна плитка для «фартуха» кухні або частини стіни;
  • Декоративна штукатурка;
  • Дерев’яна обшивка стін;
  • Обробка стін під цегляний мур.
Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

Підлога в сучасній кантрі-кухні згідно з каноном стилю є дерев’яною або кам’яною. Замість дорогих екологічних матеріалів допускається використовувати для обробки підлоги керамічну плитку білого або коричневого кольору або керамограніт під дерево чи камінь. Достойною альтернативою дерев’яній підлозі є паркетна дошка. Ще більш бюджетний варіант – ламінат. До того ж матеріали для облицювання підлоги можна комбінувати (наприклад, керамічну плитку покласти у робочій зоні, а дерев’яну підлогу чи ламінат – у їдальні).

Кольорова гама

В інтер’єрі кухні в стилі кантрі важливо використовувати не більше 3–4 кольорів, а у виборі палітри віддавати перевагу спокійним приглушеним відтінкам природних тонів. Для оздоблення стін і стелі доречно вибирати світлі відтінки, на фоні яких чудово виглядатимуть темні меблі. І, навпаки, для темної кухні підбираємо меблі зі світлого дерева.

Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

Вибір кольору меблів залежить також і від різновиду стилю кантрі, і від габаритів кухні. Наприклад, світлі меблі – для французького та англійського кантрі; і невеликих кухонь; темні – для італійського й американського кантрі; і більш просторих кухонь.

Розставити акценти в спокійній палітрі інтер’ру кантрі-кухні можна за допомогою стриманих відтінків жовтого, синього, блакитного, зеленого і червоного кольорів.

Меблі й техніка

Оскільки кантрі – «сільський» стиль, то меблі повинні бути трохи «грубуваті», ручної роботи і виконані бажано з натуральних матеріалів чи стилізовані під такі. Меблевий кухонний гарнітур у стилі кантрі – традиційний: навісні полиці та шафки (відкриті та закриті), стільниця, шафа-вітрина з вінтажним сервізом, стільці чи табурети (як дерев’яні, так і ротангові чи плетені з лози) і, звичайно, обідній стіл. У «сільський» стиль цілком «упишеться» також дерев’яна лава. Зберігати кухонне начиння, як-от посуд чи скляні баночки зі спеціями, сміливо можна на видноті – на відкритих поличках і шафках. Меблі не повинні бути надто вигадливими, а лаконічні і з простою різьбою.

Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

У кухні в стилі кантрі сучасну побутову техніку краще приховати з очей або стилізувати під ретро-дизайн. Відповідно, фурнітура меблів і побутової техніки – під латунь, бронзу й старе срібло.

Текстиль і декор

Неможливо уявити кухню в кантрі стилі без багатства текстилю. Красиві фіранки, власноруч вишиті рушники, в’язані серветки й скатертина, декоративні подушки, домоткана лляна килимова доріжка і плед на лаві – усе це якнайкраще передасть сільську романтику й створить м’яку домашню атмосферу. Крім того, в елементах текстилю можна застосувати характерний для кантрі принт у клітинку чи горошок.

Оформляючи кухню в кантрі-стилі, можна не переживати про можливість захаращеності інтер’єру зайвими предметами. Стиль кантрі відкритий для різних улюблених серцю дрібничок – великих і дрібних:

  • Керамічні тарілки і чашки з різними візерунками та малюнками, глиняний і дерев’яний посуд;
  • Плетені з лози кошики;
  • Пучки із засушених трав;
  • Інкрустовані рослинним орнаментом дерев’яні скрині;
  • Старовинні підсвічники і годинник;
  • Вишиті картини та багато іншого.
Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

Для кого підійде?

  • Стиль кантрі знайде прихильників в особі не лише власників заміських будинків чи колишніх жителів сільських місцевостей, але й тих, хто живе в мегаполісах.
  • Кантрі-кухня – прекрасна ідея для поціновувачів рукоділля – численні вишиті та в’язані фіранки, скатертини й серветки, без сумніву, впишуться в загальний інтер’єр і додадуть колориту кухні.
  • Особливо сподобається тим, хто любить кухонні посиденьки і довгі чаювання.
  • Кухня, оформлена в стилі кантрі, – це також чудове місце для сімейних зібрань.
  • Сільська атмосфера кантрі-кухні навіюватиме спогади про «босоноге» дитинство в селі та надихатиме на приготування домашніх страв і випічки.
  • Сподобається також тим, хто прагне підкреслити свою етнічну ідентичність.
  • І, головне, кухня в «сільському» стилі – це як ковток свіжого повітря і натхнення для сучасної людини, «острівець» відпочинку від міського шуму й метушні.
Кухня в стилі кантрі: особливості оформлення

Кухня в стилі кантрі стане улюбленим місцем удома не лише для прийняття їжі, але й для відпочинку й проведення вільного часу в колі сім’ї.

Не дуже!Слабенько!Непогано!Дуже добре!Супер! Оцінка: 5,00 з 5
Loading...