23 Жовтня 2018
МАЙСТЕРНЯ ПРОЕКТІВ
ІНТЕР'ЄР

Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Годі собі уявити більш популярний предмет декору, ніж дзеркало!


В усі часи ореол таємничості, який його оточував, притягував людей, як загадка магічного дзеркала Яцрес. А французькі аристократи готові були віддати чималу суму за те, щоб мати можливість милуватися не стільки своїм відображенням у дзеркалі, скільки безпосередньо ним. І воно й не дивно: дорогоцінне дзеркало з не менш коштовною рамою було ознакою відповідного статусу й першочерговою окрасою в інтер’єрі світських будинків. Ба більше, у палацах, зокрема Версалі, було створено цілі дзеркальні галереї, у яких венеціанські дзеркала, подібно до картин, висіли в позолочених рамах уздовж стін.

Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Виняткову роль відіграє дзеркало й у сучасному інтер’єрі, нерідко будучи не просто невід’ємним елементом, а ключовою, кінцевою деталлю, яка мов вишенька на торті, без якої десерт не здається таким апетитним. В усьому помешканні може не виявитись картини, але відсутність дзеркала видається чимось просто неможливим. «Дзеркало надає простору завершеності», – писав Жан Бодрійяр і мав цілковиту слушність.

Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Універсальність дзеркал: функції та місця розміщення

Володіє дзеркало й багатьма іншими функціями. Одна з основних яких – обман зору, а саме – візуальне збільшення простору насправді вузького приміщення. Грамотне використання дзеркал і дзеркальних поверхонь у таких вузьких і тісних місцях дому, як коридор і ванна кімната, може кардинально перетворити їхній інтер’єр у кращий бік. На підмогу для розширення простору в темних закутках дому прийдуть засоби штучного освітлення, які встановлюють біля або навколо дзеркал.

Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Наступною, схожою до першої функцією, яку виконує дзеркало, – це створення перспективи. Наприклад, за допомогою «внутрішнього вікна» – коли дзеркало встановлюється перпендикулярно до вікна та імітує його, копіюючи краєвид, що відкривається з нього.

Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Ще одне призначення дзеркал – збільшення освітлення в темних, закритих приміщеннях без вікон завдяки ефекту відбивання.

Як предмет декору дзеркала в помешканнях, як ми вже зауважили на початку, використовується здавна. Проте сьогодні дзеркала – це не лише настінні дзеркала, оздоблені в пишну раму, настільні свічада на туалетних столиках і величні трюма, але й цілі мозаїки, панно з «уламків» дзеркал, фігурні дзеркала у вигляді геометричних фігур, наприклад трикутника, «криві» дзеркала, дзеркальні поверхні меблів (як-от: шафа-купе чи комод), дзеркальні фартухи та барні стійки на кухні тощо.

Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Форми дзеркал та їхні види

Залежно від стилю, якому Ви віддаєте перевагу в оформленні кімнати, а також функції (крім очевидної, ясна річ) дзеркала можуть бути різних форм і розмірів. А саме:

  • вертикальні дзеркала, що дають можливість побачити себе на повен зріст, вішають переважно в передпокої та спальні;
  • вузькі горизонтальні листи, які особливо підходять для декорування стін у коридорі;
  • дзеркала, оздоблені в раму, – як ефективний спосіб надати інтер’єру вишуканості та елегантності (використовують переважно у вітальнях і спальнях, однак доречні в інших кімнатах, якщо «вписуються» у стиль помешкання);
  • класичні квадратні та прямокутні дзеркала, які є універсальними, тому їх широко використовують у різних стилях і кімнатах;
  • овальні і круглі дзеркала, що найчастіше використовують у передпокої над туалетним столиком тощо.
Дзеркала у сучасному інтер’єрі

Крім власне дзеркал, з декоративною метою використовують і найрізноманітніші дзеркальні поверхні.

Не дуже!Слабенько!Непогано!Дуже добре!Супер! Оцінка: 5,00 з 5
Loading...