10 Січня 2016

ЩО СЛІД ЇСТИ ВЗИМКУ

Зима – це час, коли ми відчуваємо себе зовсім інакше, ніж влітку, і справа не тільки в тому, що не можна носити легке вбрання.


Деякі з нас навіть починають заздрити тваринам, які впадають у зимову сплячку: от їм добре, вони восени заснули, навесні – прокинулися, і все у них чудово – от би нам так вміти!

Якщо вірити дієтологам, зимовий раціон харчування відрізняється від літнього меню. Зі скороченням світлового дня і зниженням температури наш організм потребує у великих дозах вітамінів і білків. З настанням холодів слід забути про ефективні дієти для схуднення і готувати «енергоємні» страви. Зрозуміло, враховувати калорійність продуктів потрібно, але від м’яса і риби відмовлятися не можна! В іншому випадку, ризикуєте пролежати всю зиму з температурою.

ЩО СЛІД ЇСТИ ВЗИМКУ

НА ЗДОРОВ’Я

Імунна система взимку слабшає, обмін речовин теж стає іншим, а вироблення певних гормонів сповільнюється. Багато людей в таких випадках намагаються «зігрітися» і відчути себе щасливіше з допомогою смачної і калорійної їжі, особливо це стосується жінок: коли холодно і поганий настрій, так хочеться з’їсти що-небудь солодке і ніжне, а в результаті ми отримуємо надмірні кілограми. Правильно харчування аж ніяк не передбачає відмови від будь-яких необхідних організмові продуктів – наприклад, жирів.

На добу достатньо з’їдати не менше ніж 30 г жирів (1/3 повинні складати жири тваринні: вершкове масло або трохи солоного сала – воно дуже корисне взимку в невеликих кількостях). Можна теж отримувати жири з молочних продуктів: сметани, вершків, сирів. Рослинні жири – це рослинна олія: соєва, оливкова, кукурудзяна і т.д.

ЩО СЛІД ЇСТИ ВЗИМКУ

Друге, на що потрібно звернути особливу увагу при складанні свого зимового раціону, – це правильні вітаміни. Не варто поглинати екзотичні фрукти і «парафінові» яблука, в яких не міститься практично нічого корисного. Дієтологи радять вживати взимку якомога більше цитрусових, в яких багато вітаміну С.
Саме він найефективніше протистоїть вірусним інфекціям, поширеним у холодний період. Єдине застереження для шанувальників свіжовичавленого соку із цитрусових натще: потрібно змішувати його з водою в пропорції один до одного, якщо не хочете через якийсь час спалити собі слизову шлунка. І ще потрібно випивати вичавлений сік відразу ж, тому що вітамін С руйнується миттєво. У цьому випадку вітамін С можна «витягти» з мочених яблук і квашеної капусти, де він теж міститься у великих кількостях.

Допоможуть заповнити нестачу вітамінів і заморожені ягоди (свіжі ягоди в цей час року зовсім марні з точки зору користі, а коштують у кілька разів дорожче). Також у раціон для правильного харчування слід використовувати зелень і салати, які стануть джерелом фітонцидів (антимікробні речовини, що містяться тільки в свіжих листках і стеблах рослин).

РАЦІОН

Взимку найкраще їсти більше гарячої їжі: звичайно, не дуже гарячої – так організму доведеться витрачати енергію на те, щоб її остудити. Найкраща температура 40-50 ° С: так можна і зігрітися, і слизова шлунка не постраждає.
Треба їсти супи, каші, овочеві рагу, пити компоти із сухофруктів і трав’яні чаї. Овочевий суп, суп з куркою і бобовими – це відмінний вибір, а ось супи з борошном, сметаною або грінками взимку краще не вживати, або робити це рідше, адже від них користі буде мало, зате багато зайвих калорій.

ЩО СЛІД ЇСТИ ВЗИМКУ

Варені овочі бажано їсти кожен день: з них можна готувати безліч смачних салатів і вінегретів. Свіжих овочів взимку небагато, так що їх відсутність треба компенсувати, і кращою заміною будуть овочі, зварені на пару або запечені.
Кави взимку пийте поменше, і замінюйте її трав’яним чаєм, морсом та іншими ягідними напоями – це принесе тільки користь.

І головне – отримуйте задоволення від їжі: смакове, фізичне й естетичне.

Не дуже!Слабенько!Непогано!Дуже добре!Супер! Оцініть цю статтю, будь ласка!
Loading...