1. Плануйте розміщення світильників заздалегідь. Найкраще визначитися з кількістю і розташуванням світильників, коли ви визначили основні функціональні зони.
      2. Використовуйте більше ніж одне джерело світла. Обов’язково передбачте джерела світла на робочій поверхні. Якщо є їдальня, ідеальний варіант – світильник над обіднім столом або бра.
      3. Безпечне розташування розеток, вимикачів, світильників – мінімум на відстані 60 сантиметрів від раковини і водних комунікацій.
      4. За допомогою освітлення можна легко змінювати приміщення. У вузькій кухні, розмістіть світильники уздовж однієї стіни, щоб візуально «витягнути» кімнату, світильники слід розташовувати на середній лінії стелі. Настінні бра з направленим вгору світлом візуально піднімуть низьку стелю, а для дуже високої стелі можна підібрати масивну люстру.
      5. Пам’ятайте про колірну температуру освітлення. Сучасні світлодіодні світильники дають світло різних кольорів і відтінків. Готувати краще при природному світлі. Для робочої зони вибирайте холодніший відтінок світла, а для покращення апетиту використовуйте тепле і м’яке.
      6. Підвісні світильники з довгим шнуром не повинні висіти занадто низько, оскільки їх легко зачепити головою. Якщо над круглим столом один плафон, нижній край світильника слід розташувати на висоті 70-90 см над стільницею.

      Оптимальний діаметр люстри – близько половини ширини столу.

      Над довгим прямокутним столом повісьте кілька світильників. У такому разі відстань від країв столу 30 см і розмістіть їх на рівній відстані один від одного.

      7. За допомогою світильників можна “вмикати” і “вимикати” різні зони. Центральна люстра у вітальні і точкове освітлення на кухні – прекрасний варіант для кухонь-студій. Підвісні світильники над барною стійкою також розділяють простір. При вимкненому кухонному світлі вони створять затишок у вітальній зоні – нічого не буде відволікати вас від відпочинку.