Деякі з нас навіть починають заздрити тваринам, які впадають у зимову сплячку: от їм добре, вони восени заснули, навесні – прокинулися, і все у них чудово – от би нам так вміти!

Якщо вірити дієтологам, зимовий раціон харчування відрізняється від літнього меню. Зі скороченням світлового дня і зниженням температури наш організм потребує у великих дозах вітамінів і білків. З настанням холодів слід забути про ефективні дієти для схуднення і готувати «енергоємні» страви. Зрозуміло, враховувати калорійність продуктів потрібно, але від м’яса і риби відмовлятися не можна! В іншому випадку, ризикуєте пролежати всю зиму з температурою.

На здоров’я

Імунна система взимку слабшає, обмін речовин теж стає іншим, а вироблення певних гормонів сповільнюється. Багато людей в таких випадках намагаються «зігрітися» і відчути себе щасливіше з допомогою смачної і калорійної їжі, особливо це стосується жінок: коли холодно і поганий настрій, так хочеться з’їсти що-небудь солодке і ніжне, а в результаті ми отримуємо надмірні кілограми.

Правильно харчування аж ніяк не передбачає відмови від будь-яких необхідних організмові продуктів – наприклад, жирів.

На добу достатньо з’їдати не менше ніж 30 г жирів (1/3 повинні складати жири тваринні: вершкове масло або трохи солоного сала – воно дуже корисне взимку в невеликих кількостях). Можна теж отримувати жири з молочних продуктів: сметани, вершків, сирів. Рослинні жири – це рослинна олія: соєва, оливкова, кукурудзяна і т.д.

Друге, на що потрібно звернути особливу увагу при складанні свого зимового раціону, – це правильні вітаміни. Не варто поглинати екзотичні фрукти і «парафінові» яблука, в яких не міститься практично нічого корисного. Дієтологи радять вживати взимку якомога більше цитрусових, в яких багато вітаміну С.
Саме він найефективніше протистоїть вірусним інфекціям, поширеним у холодний період. Єдине застереження для шанувальників свіжовичавленого соку із цитрусових натще: потрібно змішувати його з водою в пропорції один до одного, якщо не хочете через якийсь час спалити собі слизову шлунка. І ще потрібно випивати вичавлений сік відразу ж, тому що вітамін С руйнується миттєво. У цьому випадку вітамін С можна «витягти» з мочених яблук і квашеної капусти, де він теж міститься у великих кількостях.

Допоможуть заповнити нестачу вітамінів і заморожені ягоди (свіжі ягоди в цей час року зовсім марні з точки зору користі, а коштують у кілька разів дорожче). Також у раціон для правильного харчування слід використовувати зелень і салати, які стануть джерелом фітонцидів (антимікробні речовини, що містяться тільки в свіжих листках і стеблах рослин).

Раціон

Взимку найкраще їсти більше гарячої їжі: звичайно, не дуже гарячої – так організму доведеться витрачати енергію на те, щоб її остудити. Найкраща температура 40-50 ° С: так можна і зігрітися, і слизова шлунка не постраждає.
Треба їсти супи, каші, овочеві рагу, пити компоти із сухофруктів і трав’яні чаї. Овочевий суп, суп з куркою і бобовими – це відмінний вибір, а ось супи з борошном, сметаною або грінками взимку краще не вживати, або робити це рідше, адже від них користі буде мало, зате багато зайвих калорій.

Варені овочі бажано їсти кожен день: з них можна готувати безліч смачних салатів і вінегретів. Свіжих овочів взимку небагато, так що їх відсутність треба компенсувати, і кращою заміною будуть овочі, зварені на пару або запечені.
Кави взимку пийте поменше, і замінюйте її трав’яним чаєм, морсом та іншими ягідними напоями – це принесе тільки користь.

І головне – отримуйте задоволення від їжі: смакове, фізичне й естетичне.