На здоров’я

Щоб чаювання було приємним і нешкідливим, слід дотримуватися деяких правил:

  • не варто пити чай натще, оскільки це шкідливо для нашого шлунку;
  • не заварюйте занадто міцний чай, особливо перед сном, оскільки це може спричинити безсоння і головні болі;
  • слід пам’ятати про те, що холодний чай знижує тонус;
  • не можна пити і занадто гарячий чай, оскільки це погано позначається на тканинах горла і стравоходу;
  • пити чай відразу після їжі і безпосередньо перед їжею теж не рекомендується;
  • не варто пити вчорашній чай, у перестоялій заварці відбувається окислення і розпад корисних речовин і вітамінів. У цьому випадку цілющий напій не тільки втрачає свою користь, але і стає шкідливим. Краще полийте ним квіти.
  • міцний чай не варто пити під час вагітності, при атеросклерозі, гіпертонії і хворим з високою температурою.

Чаювання

  • Чай слід заварювати в невеликих кількостях – тобто в заварювальному чайнику. А чайник обов’язково повинен бути виготовлений з порцеляни або фаянсу. Його слід заздалегідь нагріти перед заварюванням.
  • Чай повинен бути міцним. Для літрового заварника, якщо ви збираєтеся заповнити його майже до країв, то потрібно всипати шість чайних ложок. Всі справжні поціновувачі чаю не тільки люблять його міцним.
  • Чай слід сипати прямо в чайник для заварювання. Не треба ніяких фільтрів, чай має бути у «вільному плаванні». Деякі чайники оснащені ситечком, щоб зловити листя, які вважаються шкідливими. Насправді чаїнки можна ковтати, і якщо чай не може вільно плавати в чайнику, то він не зможе достатньо «розкритися».
  • Після того, як чай заварений, його слід розмішати, а ще краще – гарненько струснути заварний чайник, а потім дати чаїнкам осісти.
  • Розливати чай повинна господиня, однак, якщо гостей багато, вона заздалегідь може попросити когось, щоб їй допоміг.
  • Чай слід пити з гарного горняти – воно має бути циліндричної форми, ні в якому разі не плоским і не дрібним. Правильне горня краще утримує тепло, інакше чай швидко охолоне.
  • Чай слід пити не поспішаючи, маленькими ковтками. Неприпустимо голосно втягувати його разом з повітрям, прицмокуючи.
  • Краще не дмухати на чай, а акуратно і тихо помішувати ложечкою, щоб він остиг. Коли ложечка вже не потрібна, її обов’язково слід вийняти. Не потрібно облизувати її і вишкрібати цукор з дна цукорниці.
  • Ні в якому разі не допустимо кашляти за столом, при несподіваному нападі потрібно відвернутися і закрити рот рукою.

Дехто скаже, що вони не люблять чай, але п’ють його, тільки щоб зігрітися і підбадьоритися, а цукор їм потрібен, щоб заглушити його смак. Таким людям рекомендується спробувати попити чай без цукру, приблизно впродовж двох тижнів. І обіцяємо, що після цього навряд чи вам захочеться знову зіпсувати свій чай цукром.
Приємного вам чаювання!