Що таке помандер?

У складних зимових композиціях (їх ще називають попурі) часто використовують помандери, зроблені з апельсинів і гвоздики. Слово «pomander» походить від французького «pomme d’ambre». Так називали запашні кульки з сірої амбри, популярні у Венеції в епоху Відродження. Пізніше поняття стали використовувати для позначення елегантних округлих коробочок зі срібла, золота або слонової кістки, в яких зберігали ту ж амбру або інші речовини, які добре зберігають запахи.

Як зробити помандер з апельсина

Щоб зробити помандер з апельсина і гвоздики, застроміть палички гвоздики в шкірку апельсина. Ви можете покрити гвоздикою всю поверхню, або скласти з паличок який-небудь химерний візерунок, “накреслити” лінії, зобразити орнамент або кола. Можна використовувати красиві стрічки (з оксамиту, атласу, шовку або органзи), обв’язуючи ними апельсин з гвоздикою, як подарунок. У міру висихання апельсини і гвоздика виділяють дивовижний “зимовий” аромат. Додатково ви можете відрізати невеликий шматок апельсина, вибрати соковиту частину фрукта і покласти у середину маленьку запашну свічку. Пробуйте і не забудьте нам похвалитись ефектом.